FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

Јелена Д. Петровић

Драган Шутановац поднео је оставку на функцију председника Демократске странке, али остаје у тој партији. Шутановац је на седници Главног одбора ДС-а казао да та одлука није резултат притиска већ да се осећа одговорним за резултат ДС-а на београдским изборима.

"И поред посртања, мислим да смо најбоља странка у Србији. Позивам све чланове ДС да поразмисле шта нам је чинити и да сви заједно креирамо нови амбијент, јер начин на који радимо није функционалан", рекао је Шутановац.

Шутановац је казао да ће остати веран Демократској странци у којој је провео 21 годину.

"Ово је моја кућа. Намеравам да и даље помажем и да дам максимални допринос јер нам треба сваки демократа", рекао је он.

По његовој оцени, листа коалиције око ДС-а на београдским изборима била је најбоља коју је та странка имала у последње време, али је проблем у томе што, како је навео, нису успели да је промовишу.

"На овим изборима се видело да само слаб ДС гарантује останак СНС на власти. Нема предаје, окрећемо нови лист и позивам вас да не мислите шта ДС може да учини за вас већ шта ви можете да урадите за странку, јер је Србији потребна јача ДС и на томе морамо да радимо", рекао је он.

Осврнуо се на финансијску ситуацију у странци за коју каже да је изузетно тешка, да је враћено преко 80 милиона динара дуга, а да је тај дуг фактички, ипак, смањен само за 15 милиона.

Странка осим у Параћину, и у коалицији у Шапцу и Гаџином Хану, није више у ситуацији да управља ни у општнима у Београду и у Србији.

Није желео да коментарише да ли је одлука да не улази у ширу предизборну коалицију добра или не, али додаје да очигледно нису мотивисали бираче.

На последњим локалним изборима у Београду, ДС је имала 22 противника, и сви су атаковали на бираче ДС, додао је.

Разлог најскромије кампање до сада је, како каже, преко 30 милиона динара дуговања медијима, још од парламентарних избора 2016.

Шутановац нема дилему да је ДС најбоља странка која ће се брзо опоравити.

Седница Главног одбора ДС настављена је без присуства јавности.

Претходно је Балша Божовић због лоших изборних резултата поднео оставку на место председника београдског одбора ДС-а. Божовић је био и шеф изборног штаба ДС-а на београдским изборима. У међувремену је за в.д. председника Градског одбора ДС-а Београд изабран Драгослав Шумарац који ће водити београдске демократе до избора новог председника одбора.

ДС је на изборима за одборнике Скупштине града добила 2,25 одсто гласова и остала испод цензуса.

Н1