FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

Амра Зејнели Локсха

"Амерички план за Косово" је спекулација и "креативно новинарство", изјавио је у Приштини помоћник америчког државног секретара за Европу и Евроазију Вес Мичел након састанка са председником Косова Хашимом Тачијем. Он је своје прво путовање на Балкану у тој функцији започео посетом Косову.

Српски медији су уочи његовог доласка пренели да ће Мичел током посете Србији председнику Александру Вучићу представити план који предвиђа шира овлашћења за Заједницу општина са српском већином, а да ће Косово заузврат добити место у Уједињеним нацијама.

"Нисам дошао овде да обелоданим било какав специфичан план већ сам дошао да се ангажујем са Косовом и Србијом за њихову заједничку будућност, како би разговарали о дијалогу и о њиховом заједничком европском путу као државе Западног Балкана и поздрављам такве дискусије", изјавио је он на конференцији за новинаре.

На састанку председника Косова и америчког званичника, поред дијалога Косова и Србије, било је речи о трансформацији Безбедносних снага у оружане, о демаркацији Косова са Црном Гором, борби против тероризма, те и о инвестицијама.

Мичел је такође говорио и о порасту руског утицаја на Балкану.

Одговарајући на питање да ли САД виде пораст руског утицаја, посебно на север Косова, Мичел је одговорио: "Видимо да Русија игра све деструктивнију улогу у већем делу Балкана, подривајући демократских институција. Били смо јасни у нашим разговорима са Русима да то није ни у њиховом интересу али ни у интересу народа овог региона".

Истакао је и да Сједињене Државе подржавају трансформацију Безбедносних снага у оружане и да ће наставити да пружају ту подршку на свим нивоима.

"Наши пријатељи у Београду су упознати са позицијом САД-а и то ћу да поновим и током посете Београду", казао је. Појаснио је да се та трансформација треба десити путем уставних промена.

"Нико нема право на вето што се безбедности Косова тиче", речи су помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију.

Мичел је казао да Косово у предстојећој години треба подузети важне кораке на путу интеграција, те додао да у томе може да рачуна на блиску и активну подршку Сједињених Држава.

"Разговарали смо о нормализацији и важности укључености Косова у дијалогу са Србијом, разговарали смо о демаркацији са Црном Гором и важности да се ово питање реши ради визне либерализације", истакао је он.

Владавина права и борба против корупције, навео је, такође је важно за демократску будућност и економски раст Косова.

"У свим овим областима само Косово може да изабере своју будућност. Али желим да вас осигурам све да су Сједињене Државе биле и остаће уз Косово на сваки корак", казао је Мичел.

Рекао је да је важно то што је своје путовање на Балкану почео на Косову, подсећајући на јаке пријатељске односе Косова и Сједињених Држава.

"Ова администрација је посвећена да настави продубљивање тог пријатељства", истакао је Вес Мичел.

С друге стране, председник Косова Хашим Тачи казао је да је састанак са америчким званичником био веома пријатељски и конструктиван.

Казао је да је на састанку са Весом Мичелом било речи о наставку дијалога о нормализацији односа Косова и Србије ради помирења уз поштовање територијалног интегритета.

"Косово је било и остаће притом да неће допустити поделу, размену територија или неку врсту аутономије. Цео овај процес треба да се оконча у складу са Уставом и законима Косова, у циљу добросуседских односа", истакао је Тачи.

Тачи: Косово неће допустити икакву поделу

Председник Косова је рекао да је америчког званичника информисао о новим могућностима и о ангажовању Косова на окончању демаркације са Црном Гором ради либерализације виза.

"Надам се да коалициони партнери Владе Косова интензивно разговарају са Српском листом и да ће се ово питање окончати предстојећих дана. Нико нема ни један разлог да одуговлачи са гласањем демаркације у Скупштини Косова, било да се ради о албанским партијама или о оним из редова мањинских заједница", додао први човек Косова.

Тачи је казао и да је америчког званичника обавестио о следећим корацима Косова за оснивање Оружаних снага Косова које ће бити на услузи свим грађанима.

Хашим Тачи је навео и да ће Косово остати посвећено бескомпромисној борби против тероризма, те је казао да је током састанка било речи и о економији те инвестицијама САД-а на Косову.

Косовски председник се захвалио Мичелу и новој администрацији Доналда Трампа (Трумп) на пруженој пажњи Косову и целом Западном Балкану, "на шта се не гледа, као што је то било последњих година, као на процедурални аспекат, већ као на стратешки интерес за брже кретање према евроатлантској перспективи".

Састанак америчког званичника и председника Косова одржан је на приштинском аеродрому, а Мичел ће се такође састати у Влади Косова и са премијером Рамушом Харадинајем.

РСЕ