FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

Хајнрик Химлер са војницима СС Принц Еуген у Краљеву 1942 

 

Судови доносе скандалозне одлуке : Потомцима нациста се враћа имовина

Судови су почели да рехабилитују припаднике овог усташког покрета. Јединица домаћих Шваба важила за једну од најокрутнијих

Судови су почели да рехабилитују припаднике усташког покрета и озлоглашене СС Принц Еуген дивизије, а држава је, после одлуке Управног суда, у обавези да им врати куће и њиве! По речима директора Агенције за реституцију Страхиње Секулића, оваквих случајева је све више, али ће се Агенција ипак оглушити о одлуку Управног суда.

- Закон децидирано каже да имовина не може бити враћена припадницима страних окупационих снага, а за нас су то и усташе и чланови СС Принц Еуген дивизије, без обзира на то што су судови неке од њих рехабилитовали. Уколико Управни суд сматра да нису припадници окупационих снага, може да искористи своја законска овлашћења и да им сам врати имовину. Ми то нећемо учинити - каже Секулић.

Оваква пракса почела је пресудом од пре две године, када је Управни суд поништио одбијајуће решење Агенције за реституцију и Министарства финансија, као другостепеног органа, о враћању имовине наследницима А. М., ког је Војни суд осудио на смрт стрељањем 1944. као ратног злочинца. У пресуди је наведено да је био члан усташког покрета од 1941. и сарађивао са усташким агентима, који су се окупљали у његовој кући. Управни суд је, пак, навео да је А. М. рехабилитован, чиме су поништене све претходне пресуде и стекли се услови за реституцију.

У складу са таквим ставом Управног суда, Министарство финансија морало је да поништи и остала одбијајућа решења Агенције за реституцију, пре свега за припаднике СС Принц Еуген дивизије, које су судови рехабилитовали. Репортер "Новости" имао је увид у три таква решења у вези са припадницима СС снага из Српске Црње, Вршца и Зрењанина.

- По тумачењу Управног суда, испада да је одлуком о рехабилитацији проглашено да ти људи нису припадали страним окупационим снагама, иако јесу. Зато по закону немају право на повраћај - не одступа Секулић.

Занимљиво је и да се Државно правобранилаштво не жали на оваква решења о повраћају, али је зато нпр. уложило жалбу на враћање синагоге у Земуну Јеврејској општини.

СС дивизија Принц Еуген била је немачка Вафен-СС брдска дивизија, у почетку састављена искључиво од добровољаца, фолксдојчера, али су касније припадници мобилисани. Важила је за најозлоглашенију немачку јединицу, а њени команданти су после рата осуђени за ратне злочине у селу Крива Река, на Копаонику, када су кренули у обрачун са четницима Драгутина Кесеровића.

У Кривој Реци убили су 120 цивила, спаливши их у цркви! У другим селима на Копаонику ликвидирали су 300 цивила, а у селима на Гочу 250. Током "Операције Копаоник" убили су укупно 670 сељака. Дивизија је била окосница немачких снага 1943, у Четвртој и Петој непријатељској офанзиви, односно операцијама "Вајс" (Битка на Неретви) и "Шварц" (Битка на Сутјетсци).

Колико је Немцима била драгоцена, најбоље показује податак да је Химлер лично долетео у Краљево, 1942. године, да изврши смотру њених припадника.

Масовни ратни злочини 

Припадници Принц Еуген дивизије заробљене партизане су без изузетка стрељали, укључујући и рањенике, а у зонама борбе вршили су одмазде над цивилима. За три дана у Сињској крајини, у марту 1944, убили су 1.500 људи, а више стотина страдало је у масакрима у Пиви 1943, Аржану 1943, и селу Велика Јула 1944. Генерал Јозеф Киблер, командант 118. ловачке дивизије, изјавио је да су били познати по "преоштрим поступцима према народу"

Аутор В. Црњански-Спасојевић

Новости

--------------------------------

ДОДАТАК

----------------------- 

 

Председник Владе Србије Александар Вучић присуствовао је данас освећењу Спомен-обележја Подунавским Швабама у Бачком Јарку.

Подсетивши се немачких, али и српских жртава у Другом светском рату, премијер је нагласио да треба поштовати све жртве - и своје и туђе, јер ће се само тако поштовати и српске жртве на српским стратиштима попут Јасеновца и Јадовна.

Вучић је поручио да само тиме што поштујемо туђе жртве можемо имати право да тражимо поштовање наших жртава.

Премијер је подсетио да је почетком 20. века у Бачком Јарку живело 2.127 Немаца, 47 Мађара и двоје Срба, док у том месту данас живе готово само Срби, већином живе људи који су дошли из Босне и Херцеговине, неки спасавајући се од усташког ножа.

"Будућност српско-немачких односа много другачија од прошлости"

Вучић је оценио да ће будућност српско-немачких односа бити много другачија од заједничке прошлости.Вучић је церемонији поводом откривања и освештења споменика Подунавским Швабама у Бачком Јарку казао да Немци који су после Другог светског рата напустили Србију, нису "гости на нашој територији".

Приметио је да се не би сложио са црквеним великодостојницима који су о Подунавским Швабама говорили као о нашим гостима: "На овој нашој земљи, у Србији, свако ко је позван није гост, већ је домаћин. Ми не бирамо људе по вери и националности, већ по поштењу и доброти", поручио је Вучић.

Вучић је поручио да морамо да водимо одговорну политику, а то је поштовање свих других, уважавање свих других жртава, али и наших али и пре свега са погелдом у будућност - наше деце наших унучића.Поновио је да српски народ, ма колики био, показује да уме да поштује и жртве других народа, те да ће само тако заштитити наше жртве и показати своју величину.

"Ово је ваша земља, осећајте се на своме и понашајте се на такав начин", рекао је Вучић обраћајући се Хансу Суприцу, председнику Савеза удружења Поднувских Шваба Немачке.Он је рекао и да данас не постоји ниједно место у Немачкој у којем нема Срба који тамо ради и зарађује за свој хлеб, али је поручио да жели да мање Срба иде у Немачку за хлебом, али је приметио да истовремено све више Немаца долази у Србију да ради и послује." Живело српско немачко пријатељство - Живела Немачка, Живела Србија", завршио је Вучић.

Немци граде истраживачки центар у Новом Саду

Вучић је најавио да ће једна од најмоћнијих и најважнијих немачких компанија градити Центар за истраживање и развој у Новом Саду, који ће одмах запослити 500 инжењера из Србије.
"Јуче сам добио важну вест и упознао сам са тим (председника покрајинске владе) Игора Мировића, (председника Скупштине Војводине) Иштвана Пастора и (градоначелника Новог Сада) Милоша Вучевића", рекао је Вучић у Бачком Јару.

Споменик страдалима постављен је у претходних месец дана, на иницијативу Удружења Подунавских Шваба Немачке, који су га подигли уз помоћ покрајинске и локалне администрације.Обележје је у облику мермерног крста, са натписом: "Овај споменик чува сећање на наше суграђане, Подунавске Швабе, који су у логору за интернирање у Бачком Јарку страдали и нашли овде вечни мир. Нека почивају у миру, ми их нећемо заборавити".

Поред Вучића и Kошика, откривању и освештању спомен обележја присуствовали су и амбасадор СР Немачке у Србији Аксел Дитман, министар за рад Александар Вулин, председник Покрајинске владе Игор Мировић, председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, као и директор Kонрад Аденауер Фондације за Србију и Црну Гору Норберт Бекман-Диркес.

Kurir