FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

 

Марко Јакшић представник покрета Отаџбина за Данас о стању на северу KиМ

Приче о великој хуманитарној катастрофи на северу Косова су пренадуване и не стоје.

Празне су једино државне апотеке које ни пре ових санкција нису биле пуне. Рафови продавница, самопослуга и приватних апотека су пуни, а били би још пунији када би Београд дозволио алтернативне правце снабдевања робом, али званични Београд то не дозвољава како би наставио са ширењем приче о хуманитарној катастрофи, каже у разговору за Данас Марко Јакшић, представник Народног покрета Срба „Отаџбина“.

Приштинска страна вероватно не би дозволила отварање алтернативних путева.

Од Албанаца ништа не зависи, јер су ти споредни путеви на Северу Косова и морали би да имате војску од 100.000 људи да бисте могли да контролишете све путеве. Значи хуманитарна катастрофа решава се на једноставан начин са три булдожера који ће радити 15 дана, али и подизањем плате Србима са КиМ, како би и они могли да се снабдевају робом у продавницама где купују и Албанци.

Свакодневни протести на Косову, ипак, говоре да су људска и сва друга права Срба на Косову угрожена.

Те акције у Косовској Митровици које осмишљава канцеларија за Косово и Метохију политички су глупе и неинвентивне, да тако кажем. Кога погађају фластери на устима студената у Косовској Митровици? Сигурно не Брисел, Вашингтон, Тирану… Срби на овако јалов начин могу да демонстрирају још хиљаду година и никога то неће да дотакне и неће да покрене јавност. Ја сам имао прилике да 2011. године организујем протесте и блокаде на КиМ и знам шта може да подигне спољне факторе, а то сигурно нису овакви протести.

Продржавни српски медији ипак тврде да овакви протести показују и да Српска листа има неподељену подршку међу Србима на КиМ.

Та подршка се можда најбоље видела у суботу на концерту Светлане Цеце Ражнатовић на коме није било више од 200 људи, а одлазак на тај концерт била је радна обавеза Срба на КиМ. Све продавнице, самопослуге и кафане тога дана су биле затворене како људи морали да оду на концерт, али је и поред српска национална фолк дива Светлана Цеца Ражнатовић доживела потпуни фијаско, успевши да окупи двестотинак људи. То само говори колико Срби на Косову и Метохији цене ову власт, јер без обзира на позиве нису отишли на ту за њих обезбеђену забаву. Њихова логика била је да ако морају да иду на митинге због радне обавезе, не морају да иду и на концерте.

Да ли то значи да Српска листа нема неку велику подршку?

Подршка Српској листи створена је вештачки и на силу избоксована. Настала је кроз систем насиља и није чудо да је на стакленим ногама.

Уколико заживи Харадинајева црна листа, поједини српски министри и функционер више неће моћи да уђу на Косово.

Од српских министара Срби на КиМ нису ни до сада имали неке велике користи, јер је сваки њихов долазак представљао један огољени маркетинг. Имајући у виду да је Срба све мање на Косову, да Срби одлазе са Косова јер се не осећају сигурно и јер немају посао српски министри и нису неопходни и никоме неће недостајати.

Како су Срби на Северу КиМ примили вест да је на Косово стигао велики контигент блиндираних оклопних возила?

– На север Косова није стигло ниједно возило колико ја знам, али што се тиче стварања војске Косова ту Београд нема прави одговор. Београд мора да запрети и да им јасно и гласно каже да ако направе војску Косова по Резолуцији 1244 Београд има право да са својом војском и полицијом уђе на КиМ. Осим тога велика је грешка и велика подвала у подели Срба, јер војска Косова не сме да иде на север Косова, а може да загорчава живот Србима јужно од реке Ибар. У том смислу Београд мора да се бори да се не створи војска Косова. Ако се створи војска, Београд би требало да се позове на Кумановски споразум, али готово сам сигуран да председник Србије Александар Вучић нема храбрости за тако јаке потезе.

Danas

***
Славко Симић: Ако закон о војсци буде изгласан, посланици “Српске листе” ће поднети жалбу “Уставном суду Косова”

 Српска листа очекује да ЕУ и цела међународна заједница до петка изврше снажан притисак на Приштину како би одустала од законодавног аранжмана формирања такозване војске Косова, каже Славко Симић из Српске листе.

- Уколико се то и догоди у петак, сасвим је сигурно да ће се подићи велике тензије и да ће Приштина створити једну озбиљну политичку ватру коју ће употребити и према српском народу на КиМ и према Београду, а сасвим је сигурно да таква једна политичка ватра, уколико се створи, цео регион осетиће од ње дим - рекао је Симић за ТВ Прва.

Упитан какав ће бити одговор Српске листе на евентуално формирање такозване војске Косова и да ли су се консултовали о томе са Београдом, Симић каже да је Српска листа стално у комуникацији са председником Александром Вучићем и директором Канцеларије за КиМ Марком Ђурићем, премијерком Аном Брнабић и целом владом.

Посланици Српске листе, додаје, чекају исход скупштинске седнице у петак и, уколико сет закона о војсци буде изгласан у скупштини, сигурно ће поднети жалбу Уставном суду како би макар на тај начин покушали да пролонгирају ступање на снагу тих закона.

- Уколико Уставни суд буде објективна, професионалан и уколико покаже свој институционални интегритет сасавим је сигурно да ће овај сет закона ставити ван снаге, јер ови закони потпуно крше многе одредбе косовског Устава - рекао је Симић.

Он, ипак, наводи, да српски народ на КиМ очекује да преовлада разум до петка.

Поводом одустајање Приштине од нових мера против Београда, Симић каже да је тачно да је Приштина одлучила да одустане од радикалних мера које је намеравала да усвоји на седници владе, али упозорава да је најотвореније послата порука да постоји стратегија економских, административних и политичких мера коју Приштина намерава да у наредном периоду употреби против српског народа који живи на КиМ.

Нагласио је да свака нова штетна одлука Приштине није уперена против државе Србије и није у питању никакав реципроцитет, него је свака нова штетна одлука најдиректније уперена против српског народа који живи на КиМ и бори се за голу егзистенцију готово две деценије.

(Танјуг)

НСПМ
------

Видети још:

http://www.nspm.rs/kosovo-i-metohija/nije-srbija-saterana-u-cosak-vec-vuciceva-izdajnicka-politika.html

https://www.danas.rs/politika/ambasador-velike-britanije-na-kim-podrzavamo-formiranje-vojske/

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018&mm=12&dd=12&nav_category=640&nav_id=1481154

http://www.nspm.rs/hronika/pristina-okicena-zastavama-sad-u-znak-zahvalnosti-zbog-podrske-formiranju-vojske-kosova.html