FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

 

Немања Рајак

Тумачење града као хармоничне заједнице престаје са преображајем трговачког града у индустријски град почетком 19. века. Тада се већ назире човеков презир према “новом” граду. Перси Биш Шели, енглески песник, у својој песми “Питер Бел, Трећи” из 1819. године пореди Лондон са паклом. То је доба рађања угљаног града у којем доминирају пренасељеност и дим. Фабрике постају ново језгро настајућих метропола. Формира се другачији човек, велеградски, који показује да простор обликује свест оног ко га насељава – тиме се гаси страх од смрти и укида обавеза коју прошлост испоручује садашњости.[1]

Add a comment

 

Слободан Антонић 

Како да Србима Сарајево буде драго кад је у њему више Арапа и Турака него Срба?

Недавно су објављени налази једног регионалног истраживања. По њима, индекс лојалности сопственој држави за „Kосово“ износи 6,94, за Албанију 6,25, за Хрватску 5,57, за Македонију 5,54, за Србију 5,17, за Црну Гору 4,27, а за Босну и Херцеговину – 0,56! (1)

Add a comment

Трострука претња напретку Балкана ка ЕУ и НАТО

Руски утицај, унутрашње слабости демократија Западног Балкана, али и актуелна америчка политика према региону - три су групе изазова са којима се државе Западног Балкана суочавају на путу ка ЕУ и НАТО, оцењено је на скупу на Универзитету „Џонс Хопкинс“ у Вашингтону. Поздрављена је међутим једна позитивна вест из региона - договор Скопља и Атине о имену.

Add a comment

 

Контраст између Путинових пријатељских и Трампових непријатељских порука Европи протеклих неколико дана, као и ефект који тај контраст има на европски политички моментум, тема је овог чланка. О томе говори аустријски философ Рудолф Бургер (р. 1938) у интервјуу за „Пресе„. Како је та врста хладне и дистанциране анализе тренутно скоро немогућа у великим аустријским и немачким медијима, постоји разлог да се Бургеров интервју понуди на увид читаоцима РТС-а.

Add a comment

 

Kоначна одлука: Не потписујем ништа

Председник Македоније Ђорђе Иванов изјавио је да је његова коначна одлука да неће подржати ни потписати споразум о новом имену те бивше југословенске републике. Реч је о споразуму који су аминовали премијери Грчке и Македоније, Алексис Ципрас и Зоран Заев. Иванов сматра да је он штетан по државу и њене грађане.

Add a comment