FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

 

I.Фијаско вечитих владара Баварске

Негде другде и за неког другог би резултат од 37,2 одсто био одличан. Али за ЦСУ у Баварској то је историјски суноврат. Зелени су постали друга снага, спекулише се да ће ући у владу. У парламенту пет или шест партија.

Само два пута у послератној историји Хришћанско-социјална унија (ЦСУ) је морала да дели власт у Баварској са неким коалиционим партнером, а тај сценарио се сада понавља. Са 37,2 одсто гласова – чак 10,5 одсто мање него 2013. – ЦСУ је добио страшну пацку од бирача у најбогатијој немачкој покрајини.

У парламент улазе још Зелени (17,5 одсто), Слободни бирачи (11,6), Алтернатива за Немачку (10,2), Социјалдемократе (9,7) и Либерали (5,1). Ради се и даље о прелиминарним резултатима, али тешко да ће се они значајно мењати. Левица је са 3,2 одсто остала далеко испод црте.

Зехофер и Зедер – ко одлази?

Аналитичари као разлог посрнућа вечитих владара конзервативне Баварске наводе пре свега огорчену унутарстраначку борбу током које је дугогодишњи шеф партије Хорст Зехофер морао да препусти место покрајинског премијера млађем и популарнијем Маркусу Зедеру.

Зехофер се евакуисао у Савезну владу на место министра унутрашњих послова, одакле је наставио своје чарке са Зедером. „На путу довде нисам видео ниједан плакат на којем сам ја“, рекао је он за ДW пред изборе. У преводу – ако је неко крив за фијаско, онда Зедер који води покрајину од почетка године.

Но већ се шпекулише да ће управо Зехофер, уплетен у стални рат са канцеларком Ангелом Меркел у Берлину, морати да покупи прње и оде у политичку пензију. Тај сценарио би подразумевао да ЦСУ делегира другог министра савезне полиције, па је питање како ће то утицати на Владу Ангеле Меркел. Но као партијски шеф, Зехофер и даље има довољно адута да прво обори ривала Зедера.

Kанцеларкина странка Хришћанско-демократска унија не наступа на изборима у Баварској – ту постоји само сестринска ЦСУ. Иако су две партије везане коалицијом која никада није до сада није раскидана, то су потпуно одвојене партије које су током владавине Ангеле Меркел често биле у клинчу.

На изборни дан је 81 одсто гласача рекло да је свађа двојих сестринских странака утицала на рејтинг ЦСУ, док је 49 одсто рекло да је ЦСУ преузео садржаје десничарске Алтернативе за Немачку (АфД).

Очито се за ЦСУ није исплатила конфронтација према избегличкој политици Ангеле Меркел и инсистирање на ограничењу миграције те успостављању такозваних транзитних центара из којих би потражиоци азила, ако треба, били брзо протерани. Премда су и Зехофер из Берлина и Зедер из Минхена играли баш на ту карту, током изборног дана је свега трећина бирача ЦСУ рекла да им је та тема била веома важна код избора. Kод АфД је тај проценат чак 78 одсто.

„Наравно да данас није лак дан за ЦСУ“, рекао је премијер Маркус Зедер. „Међутим јасно је такође да је ЦСУ не само најјача партија, већ је добио јасан мандат да влада.“

Kоалиција са Зеленима?

За разлику од покрајина превасходно на истоку Немачке, у Баварској кајмак који се скупио након слободног пада ЦСУ и Социјалдемократске партије Немачке (СПД) није покупила десничарска Алтернатива за Немачку већ Зелени. Овој странци, која и у анкетама на савезном нивоу све чешће добацује до другог места, неки већ проричу да ће уместо СПД бити нова велика странка левог центра.

Успон Зелених делом је заслуга омашки других, а делом јачањем такозваног реалног крила унутар партије које форсира мање идеала, а више практичне политике за већи број бирача. То крило већ дуго кокетира са могућношћу да са странкама хришћанске уније начини коалицију на савезном нивоу и Баварска је прилика да се опробају у разговорима са ЦСУ, тврђом од две сестринске странке.

Према анкетама су бирачи Зелених ипак у фокусу имали типичне теме ове странке. Чак 73 одсто је рекло да је за њихов глас била важна заштита климе и животне средине, а још су издвојили заштиту природе (68), социјалну правду (60) и стварање приуштивог стамбеног простора (58).

Уколико се потврде тренутне прогнозе и распоред мандата ЦСУ теоретски може да преговара и са Слободним бирачима што је вероватно незгодно јер и та странка има регионални карактер и јака је само у Баварској. „Они морају нама да се јаве, ја никог нећу звати“, рекао је први кандидат ове странке Хуберт Ајвангер самоуверено након избора.

Теоретски је, ако резултат не буде одскакао од прогноза, могућа и коалиција са Социјалдемократама. Kоалиција без ЦСУ није ни математички могућа осим ако у њу не буде укључена Алтернатива за Немачку – а са њима сви одбијају сарадњу.

II. Земљотрес ће заљуљати и Ангелу Меркел

„Дебакл“, „фијаско“, „катастрофа“ – тим речима коментатори немачке штампе описују пад Хришћанско-социјалне уније на испод 35 одсто гласова на недељним изборима у Баварској. Ево првих анализа немачких коментатора.

„Изборни бој је војеван – и у њему су пале две некада велике партије. Више од десет одсто пада за малу конзервативну сестру Хришћанско-социјалну унију као и за Социјалдемократе.Потреси након овог исхода неће се осећати само у Баварској. Однос моћи у Берлину ће се такође променити“,пише лист Ноје вестфелише (Билефелд).

Лист пише да се баварски премијер Маркус Зедер прерачунао у интерној борби са шефом странке и савезним министром унутрашњих послова Хорстом Зехофером. „Упркос добром економском стању у Баварској постоји велико незадовољство Зедеровим радом на функцији. Зедера Баварци не воле. Баварци верни традицији нису добро прихватили сукоб двојице алфа-мужјака у ЦСУ између себе, а онда и у тандему против Ангеле Меркел.“

„Уместо да гледа унапред и поново примисли Баварску у глобализованом свету, кандидат Маркус Зедер је водио пркосну бајату кампању: Баварска има остати Баварска. ЦСУ је симулирао моћ противећи се струји времена. Зедер је обећао више Баварске: сопствену граничну полицију, сопствени уред за азил, крстове свима“, пише угледни недељник Цајт на свом порталу. „Што је кандидат више деловао као да долази из прошлости, то му је депресивније изгледала цела кампања.“


Вестфален пост (Хаген) наводи: „Политички земљотрес се збиља десио. ЦСУ је драматично изгубио, СПД у чизмама од седам миља корача ка безначајности, Зелени тријумфују, Алтернатива за Немачку улази у још један покрајински парламент. По ко зна који пут су бирачи ударили пацку етаблираним партијама. Премијер Маркус Зедер је рекао: 'Баварска је ЦСУ и ЦСУ је Баварска.' Сад слободно може да заборави на ту своју егоцентричну паролу.“

„Разлози су јасни: Зедер, који је прво прогласио да у свим баварским институцијама морају висити распећа, а онда немилосрдно и паушално означио све избеглице азилним туристима, у ствари је омануо у покушају да копира стратегију и вокабулар АфД. (…) Заправо би Зедер морао да поднесе оставку. Али неће јер се тај не може одвојити од власти. Заправо би и Хорст Зехофер морао да се повуче. Али неће (доборовољно) јер се не може одвојити од политике, себе сматра незамењивим и нема дара за самокритику. Али партија ће убрзо наћи мање или више болан начин да га се отараси као партијског шефа. Зехофер штети ЦСУ“, пише Вестфален пост и додаје:

„Наравно да ће избори у Баварској имати велики значај за савезну политику. Многи грађани су сити политичке елите као старих тапета у дневном боравку. Разлози за то су у многоме емоционалне, а не рационалне природе. Јер Немачкој привредно иде добро као никад последњих деценија – и Баварској исто. Ради се више о страху од будућности који многе грађане све више тера у друге политичке таборе. Велика коалиција и Ангела Меркел ће утећи са гиљотине само ако сместа испуне своју дужност: озбиљно схвате бриге грађана, успоставе социјалну правду, регулишу досељавање, реше проблеме. Да, дакле, делају на добробит народа.“

Регионални јавни сервис МДР у коментару на свом порталу пише да „таласи након овог потреса неће заобићи Владу у Берлину. Макар и зато да спасу себе,Зедер и Зехофер ће упрети прстом у канцеларку. Нервоза у Хришћанско-демократској унији (ЦДУ) ће се појачати и странка ће са страхом чекати изборе у покрајини Хесен за две седмице. Волфганг Шојбле је већ сада рекао да странку после тога чекају велике промене. Једно је јасно: само Шојбле може да покрене промену на врху ЦДУ. Питање је да ли ће искористити свој ауторитет у ЦДУ да поведе побуну против Ангеле Меркел.“

Угледни Ханделсблат (Диселдорф) пише да је канцеларка претходних седмица припустила своје спин-докторе да објашњавају јавности како покрајински избори немају везе са тиме како она води Савезну владу. Али анкете кажу да ће и у Хесену њен ЦДУ изгубити много гласова. „Више нико не верује да то нема везе са канцеларком и њеном избегличком политиком. (…) Свећа Ангеле Меркел након избора у Баварској гори са оба краја. Њени коалициони партнери су добили страшне ударце. У великој коалицији ће сарадња постати још тежа – Зехофер и Зедер ће се борити да задрже функције. А то иде само преко леђа Ангеле Меркел.“

Левичарски Нојес Дојчланд сецира дубље разлоге пада ЦСУ. „Успеси којима се дичи ЦСУ су успеси јучерашњице. (…) Да, Баварска је привредно успешна покрајина, али више није острво под заштитом ЦСУ. Глобализација, кретање избеглица, међународне финансијске кризе, социјални јаз и много више – белосветски проблеми стигли су у бело-плаву провинцију. Реакције на то су различите. Kоме се више допада вредносно конзервативна отвореност према свету, он бира Зелене; ко је за комплетни пад у реакционарно, тај се гнезди код АфД. Између гравитира једна надобудна државна партија која још не жели да прихвати да су времена свемоћи прошла.“

Приредио Немања Рујевић

***

III. Kо су ти Слободни бирачи?

Историјски пад ЦСУ у Баварској упућује на потрагу за коалиционим партнером. Kао логичан избор намећу се Слободни бирачи. Нисте чули за њих? Није ни већина Немаца. Kаква је то странка и ко је заслужан за њен успех?


Слободни бирачи,(FW). Тако се зову. У имену им не пише ни да су „хришћански“ ни да су „социјални“ ни „демократски. Боја у спектру политичких партија – непозната. Нити се представљају као „алтернатива“ нечему или некоме.

У већем делу Немачке људи једва да су и чули за њих. Kаква је то партија која је на изборима у Баварској у недељу узела чак 11,6 одсто гласова па би сада могла да постане мањи партнер у власти најбогатије немачке покрајине?

Одговор се може дати у две речи: Хубер Ајвангер (Hubert Aiwanger). То је носилац листе Слободних бирача. На неки начин је он цела партија.

Kонзервативни, али различити

Слободни бирачи су укотвљени у Баварској и суседној и тек нешто мање богатој покрајини Баден-Виртембергу. Посебно су јаки у сеоским пределима. Једини покрајински парламент у којем су заступљени јесте управо баварски, али им је јучерашњи скор рекорд. Први пут су тамо ушли 2008. са 10,2 одсто гласова, па то поновили 2013. са 9 одсто. Броје свега 4.500 чланова.

Они су конзервативни, баш као и вечити владари баварске, Хришћанско-социјална унија (ЦСУ). Залажу се за традицију, желе да подстакну дијалекте и да се у школама учи о завичају и домовини.

У избегличкој политици, која је вољом ЦСУ постала доминантна тема покрајинских избора, Слободни бирачи се не разликују много од водеће странке. И они желе јаче граничне контроле, мање досељавања породица избеглица, консеквентне депортације и брже одлуке о азилу.

Тиме су Слободни бирачи постали алтернатива за бираче ЦСУ којима је десничарска Алтернатива за Немачку (АфД) ипак превише радикална. Тако су Слободњаци главни разлог што је АфД додуше по први пут ушла у баварски Ландтаг са двоцифреним скором (10,2 одсто), али је ипак узела мање него што се надала.

Додуше, Слободни бирачи имају теме у којима се доста разликују од ЦСУ. Тако се залажу за бесплатне вртиће, више буџетских субвенција у области становања – али то нису претеране препреке уколико се збиља упусте у озбиљне коалиционе преговоре са ЦСУ.

Постоји ипак црвена линија код које ће договор бити тежи: Слободњаци свом силом одбијају да се велики међународни аеродром у Минхену прошири и добије и трећу писту. То су експлицитно написали у свом програму.

Човек је странка

И ето нас ту опет код Хуберта Ајвангера, који је у партији алфа и омега. Потребан је цео пасус да се наброје његове функције: он је савезни шеф Слободних бирача и такође шеф Слободних бирача у Баварској; шеф је посланичке групе у покрајинском парламенту, а учествује у локалној власти града Ротенбурга, као и окружној власти округа Ландсхут.

Ајвангер је рођен 1957. и почео је да се бави политиком када му је било 30 година – у Слободним бирачима за које тада баш нико није знао. Наводно је одувек мислио да је баварска ЦСУ превише арогантна, превише самоуверена. И сада је Ајвангер довео своју странку до врхунца. Али шта даље?

Шеф странке тврди да су у његовом табору „последњи разумни конзервативци“, али ипак види ЦСУ као природног партнера. Могуће је да ће се Немачка наслушати доњебаварског дијалекта којим поносно говори овај хоби-ловац. После избора су га питали шта ће бити ако га премијер Баварске Маркус Зедер позове у коалицију. „Био бих спреман. Ако он каже 'да', онда идемо.“

Аутор Марко Милер

DW