FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

 

Никола  Бабић 

Блумберг открива: "Руси распирују бес" Жутих прслука "против Макрона"

Јуче се у Француској одржао четврти круг протеста "Жутих прслука". Током дана се средиште Париза претворило у бојно поље, а полиција је добила зелено светло да против свих оних који проводе насилне акције користи силу без тражења дозволе од надлежних. Већина демонстраната се током ноћи разишла, само је мањи део остао на улицама Париза. Четврти протестни викенд председник Емануел Макрон прати из Јелисејске палате, док премијер Едоуард Филипе позива на "обнову националног јединства кроз дијалог".

Међутим, "Жути прслуци" не одустају од десетина захтева упућених Макроновој влади. Према подацима агенција, јуче је широм Француске протестовало 125 000 људи, од којих 10 000 у Паризу. Мање групе радикалне левице, анархиста и деснице су и овај пут палили аутомобиле, разбијали излоге, правили барикаде и сукобљавали се са полицијом. Полиција је у сукобу с њима одговорила сузавцем, воденим топовима и гуменим палицама, док су први пут на улице послата и оклопна возила. У јучерашњим протестима је повређено 140 људи, а ухапшено је скоро хиљаду. "Председник богатих", како називају Макрон, ћути.

За министра унутрашњих послова су протести под контролом, а премијер Едоуард Филипе позива на "обнову националног јединства кроз дијалог".

Коначно "долазе Руси"

У извештајима разних медија са ранијих протеста се углавном није спомињао "руски траг", али га је јуче препознала агенције Блумберг. 

Блумберг пише како проруски друштвени медији подстичу бес међу "Жутим прслуцима" у њиховој борби против Макрона. Ауторка чланка Карол Матлак из Париза извјештава "како је Емануел Макрон успешно избегао интернетске нападе и лажне вијести 2017. године, када је Кремљ настојао да дестабилизује његову председничку кампању".

"Чак 400 проруских Твитер налога користи "hashtag #giletsjaunes ".

Сада у Француској, коју потресају насилни протести, изгледа да су се Руси вратили и можда се приближавају њиховом циљу. На 600 Твитер рачуна, познатих по промовисању ставова Кремља, на врху стоји hashtag #giletsjaunes, француско име за протестни покрет "Жутих прслука". Информацију о овим рачунима је потврдила Алијанса за осигурање демократије, огранак америчког Маршаловог Фонда Немачке, који прати те рачуне и друге проруске активности ", пише Блумберг.

"Ови Твитер налози , које прати Алијанса за осигурање демократије, обично објављују америчке или британске вијести. Но, француски протести су били на врху или близу врха њихових делатности најмање недељу дана ", каже Брет Шахафер, аналитичар за друштвене медије са седиштем у Вашингтону.

"То је прилично јака индикација како њих постоји интерес за јачање сукоба и за публику изван Француске", додаје Брет Шахафер.

"Главна тема недавних објава на Твитеру је да је француска полиција на ивици побуне. Та тврдња, коју не потврђују чињенице, слична је другим дезинформацијским кампањама које подржава Кремљ, којима се покушало изазвати неповерење у западне владе и показати да су либералне демократије у паду ", каже Шахафер.

Руски државни медији

"Велики део материјала који се објављује на овим налозима долази из руских државних медија, укључујући Спутник, РТ и Руптли, немачку видео новинску агенцију која припада кући РТ. Сви они блиско покривају француску кризу. РТ је потврдио да је његових 12 новинара повређено у протестима, далеко више од било које друге информативне агенције ", пише Блумберг, што је тачно што је и РТ недавно објавио, да њихови новинари протесте покривају у самом средишту окупљања, па и немира, а не издалека и држећи се по страни.

 

Видео са француском полицијом за Блумберг је "руски спин"

"Спутник и РТ су последњих дана извештавали како већина француских полиција више не подржава Макрона и да се многи придружују демонстрантима. Њихови извори су представници два мања синдиката који су недавно освојили мање од 4 одсто гласова на државним синдикалним изборима ", пише даље Блумберг.

"Спутник и РТ такође су показали видео, који се често делио на француским друштвеним медијима, полицајаца у југозападном граду Пау који скидају кациге, што је описано као знак солидарности са демонстрантима. Локална полиција и новинари на лицу места су рекли да је опис нетачан. Рекли су да су неки официри накратко уклонили кациге како би разговарали са демонстрантима пре него што су их вратили. Спутник и РТ нису одмах одговорили на захтеве за коментаром ", за Блумберг из Париза извештава Царол Матлак. Међутим, није објавила спорни снимак из града Пау, којег је изворно међу првима објавио The Huffington Post.

Уосталом шта се тачно догодило можете погледати на снимку и врло лако разумети да се радило управо о чину солидарности полиције са демонстрантима, који су на само пар корака од полицијског кордона, бурним аплаузом поздравили гесту и запевали "Марсељезу".

Даље се госпођа Kарол Матлак враћа у 2017. и како је кампања Емануела Макрона била извргнута нападима оркестрираним из Кремља, "попут оних које су претрпели Демократска странка и Хилари Клинтон раније у Сједињеним Државама", што до данас још није доказано. Међутим, Блумберг пише како је руска кампања против Макрона била неуспешна зато што Руси нису имали времена да је ефикасно спроведу, обзиром да се Макрон као председнички кандидати појавио буквално у "пет до дванаест".

Као разлог Блумберг наводи фаворизовање Марин Ле Пен из националног фронта и Франсоа Филона из Републиканске странке од стране Москве, а Макрон је био непожељан јер је заузео чвршћи став према Русији него његов главни супарници.

Но, Макрон се успео одупрети и зато што је ушао касно у кампању, пре свега због оптужби за корупцију против кандидата Францоа Филона, који се пре Макроновог пробоја у борби против Марин Ле Пен суочио с објавом хакираних докумената који потврђују да је супрузи Пенелопи Фијон за фиктивне послове платио више од 930.000 евра.

"Руски напади на друштвеним медијима су се појавили на брзину и били су неспретни, а у Француској су били мало обављени због владине забране медијима да пишу о политичким темама у последњим сатима пре него што се отворе биралишта", пише Блумберг и додаје како је радна група за Европску унију StartCom-а  пронашла једну белгијску интернет страницу која је навела да је кампању Макрон финансирала Саудијска Арабија, "али вијест има велике сличности са ранијим инцидентом руске фабрике тролова".Дакле, белгијска интернетска страница нема везе са Москвом, али је StartCom закључио да је писала тако да "неодољиво подсећа на руску пропаганду".

Блумберг на крају пише како није јасно да ли су недавне руске вести или активности на Твитеру на проруски налозима обликовала јавно мњење у Француској.

"Иако РТ и Спутњик имају интернет странице на француском језику, њихова гледаност је ограничена, а Фејсбук  је био главно место за вијести о "Жутим прслуцима ", пише у закључку госпођа Карол Матлак, која као професионална новинарка добро зна да, уз ударни наслов према којем "проруски друштвени медији подстичу бес међу" Жутим прслуцима ", овакви закључци углавном пролазе неопажено.

 

Разлоге беса "Жутих прслука" и политике више француских управа, закључно са најтежим "структурним реформама" којима Макрон жели довршити раније покренути процес потпуног осиромашења широких слојева француског друштва Блумберг не анализира, што је, обзиром на уређивачку политику ове агенције, потпуно разумљиво.

Занимљиво, објава Блумберга долази управо у време када су се многи питали и "почели бринути" како у овој причи "нема Руса и невидљиве руке Кремља". Стога, без панике. Руси су дошли! Иако уз мало закашњења, а вест не може бити "fake news" јер је објавио Блумберг.

Bloomberg

 

Logično